MANLİFT OPERATÖR BELGESİ

PERSONEL VE YÜK YÜKSELTİCİ (SEPET VİNÇ / MANLİFT) OPERATÖRÜ

İnşaat, fabrika ve başka alanlarda malzemeleri ve işçileri kaldırma, sabitleme ya da eylem ederek aktarma, yerlerini değiştirme işlerinde kullanılacak olan makinalara işçi yükseltici denilmektedir. İşçi yükseltici belgesini 19 yaşından gün almış en az ilkokul mezunu seviyesinde eğitimini tamamlamış bireyler alabilir.

Manlift olarak da adlandırılan personel yükseltici platformlar, maksimum 15 metre çalışma yüksekliğine ve maksimum 250 kg kaldırma kapasitesine sahiptir. Manlift’i işinizin gerekliğine göre hafif tip makaslı, makaslı, dikey ve eklemli olarak tercih edebilirsiniz.

Yerden yüksekte yapılan; dış cephe işlemlerinden, depo yükü taşımaya kadar pek çok farklı alanda hizmet verebilen manlift’ler yapıları gereği, dikkatli ve tedbirli kullanılması gereken araçlardır. Yer çekimine meydan okuyan manlift’leri kullanırken tehlike tehdidini minimuma indirmek hayati önem taşır. Bu nedenle manlift’leri kullanan operatörler mutlaka operatör belgesi/operatör ehliyeti almak zorundadır.

Manlift Operatörünün Görevleri Nedir?


Operatör, operatör belgesine/ehliyetine sahip olma zorunluluğunun yanı sıra personel yükseltici platformun kullanma kılavuzunda yer alan güvenlik uyarılarına da harfiyen uymalıdır. Başlıca görevleri:

  • İş sağlığı ve güvenliği önlemleri almak
  • İşin yapılacağı zeminin kontrolü
  • Günlük kontrol
  • Periyodik bakım zamanının takibi

Manlift Operatörü Belgesi Nereden Alınır?

Manlift operatörü belgesi/ehliyeti, sadece Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı, ruhsatlı özel iş makineleri kurslarından alınabilir. Kurslarda verilen eğitim sonunda sınava tabi tutulan operatör adayları, başarılı olmaları halinde 40-45 gün içinde belgelerini alabilirler. Operatör, belgesini ehliyetine işletmelidir; aksi takdirde taşıt trafiğine açık kara yolunda çalışma yapamaz.

  1. Nüfus Cüzdan Fotokopisi; Yaş şartı: 18 yaşını bitirmiş
     
  2. 5 adet Biyometrik Fotoğraf 
     
  3. Öğrenim Belgesi; Öğrenim şartı: En az ilköğretim okulu mezunu (1997 yılından önce mezun olanların ilkokul mezunu) olmak,
     
  4. Sağlık Raporu; Sağlık Şartları: Operatörlük yapmasında engel olmadığına dair sağlık raporu "G sınıfı sürücü olur" veya"İş Makinesi Kullanabilir" ibaresi yazacak,
     
  5. Cumhuriyet Savcılığı Belgesi: Adli sicil kaydının bulunmadığına dair; Adli Sicil Belgesi.

  • (0274) 216 54 46
  • (0533) 629 66 60
  • info@yalcinsurucukursu.com